Partiële prothese
 

Wat is een partiële prothese?

Een partiële prothese wordt ook wel een ‘plaatje’ genoemd. Het is een tandvleeskleurige plaat van kunsthars. Wij vervaardigen dit kunsthars plaatje met daarop de tanden en/of kiezen op de plaats daar waar u tanden en of kiezen mist. Het is een oplossing waarbij u het plaatje zelf in kunt doen en er ook  weer zelf uit kunt halen, wanneer u dit wilt.  In sommige gevallen, dat verschilt per persoon, moeten we ervoor kiezen een soort haakje op het plaatje te maken. Deze haakjes (‘ankers’ of ‘klammers’) dienen ervoor meer houvast te geven. Ook met haakjes kunt u het plaatje zelf in doen en er zelf weer uit halen.

Verschillen tussen plaat- en frameprothese

Een plaatprothese  is koedkoper dan een frameprothese. Nadeel van een plaatprothese is dat er tandvleesproblemen kunnen optreden. Het tandvlees moet namelijk alle kauw-krachten opvangen en er blijft gemakkelijk voedsel onder de plaatprothese zitten waardoor het tandvlees sneller ontstoken raakt. De frameprothese steunt vooral op uw overgebleven tanden en kiezen. Deze vangen de kauwkrachten op en het tandvlees wordt zo meer ontzien. De prothese die het meest geschikt is, verschilt per persoon en per situatie. De keuze maakt u in overleg met onze tandprotheticus.Hoe verloopt de behandeling?

Op de eerste afspraak komt u langs om alles door te nemen. We kijken wat voor u de mogelijkheden zijn en wat uw wensen zijn. We kunnen hierna de afdrukken maken. Dit doen we door middel van een afdruklepel en afdrukmateriaal (alginaat), waar we vervolgens een model van maken. Op de tweede afspraak komt u langs om  “de beet” te bepalen en om de kleur te bepalen. Onder “beet” bepalen verstaan we het bepalen waar de tanden en kiezen komen te staan, ten opzichte van de andere kaak. De kleur bepalen we samen en kijken we natuurlijk naar de kleur van de tanden/kiezen die u nog heeft en houden we rekening met uw wens. Op de derde afspraak komt u langs om het plaatje te passen. Het kan gebeuren dat er het een en ander nog aangepast moet worden. Pas als alles naar uw wens is maken we het plaatje af  en wordt hij afgeleverd op uw vierde afspraak.

Waar moet ik op letten?

U zult in het begin moeten wennen aan het plaatje. Dit duurt normaal gesproken maar eventjes. Uw mond moet wennen aan het nieuwe hulpmiddel. Het kan zelfs zo zijn, dat u wat zere plekjes in de mond krijgt. Dit is geen probleem, u komt naar ons toe op uw vervolgafspraak en wij kunnen met alle gemak de plaat iets aanpassen of afslijpen.

Houdt u er rekening mee dat u het plaatje in de nacht uitdoet. Dit om de kaak wat rust te geven. U kunt het plaatje uitdoen bij het poetsen, dit zodat u uw mond goed kunt reinigen en de plaat zelf ook goed kunt poetsen. Als u het plaatje in de mond houdt, kunt u niet overal even goed bij.

 
Plak deze code vervolgens ook onmiddellijk na de openingstag:
Bel ons voor een gratis intake